LA CATIFA DE SIERPINSKI

invitació famílies

El projecte “Catifa de Sierpinski” és una activitat col·lectiva i solidària entre nens i nenes d’arreu del món amb la que es pretén construir un fractal geomètric gegant, conegut com “Catifa de Sierpinski”, amb enganxines de colors.

Un fractal és un objecte matemàtic de gran complexitat les parts del qual tenen la mateixa forma o estructura que el tot. Vegeu aquests exemples:

BizarreSierpinskiTriangle_510736b6b60fa_w1500 brocoli fractal-tree2

La “Catifa de Sierpinski” deu el seu nom a Waclaw Sierpinski, matemàtic polonès (1882-1969) que va descriure aquest fractal per primer cop el 1916.  Aquesta és la catifa:

243px-Sierpinski_carpet_6

Nosaltres, a l’escola Marinada, ens hem unit a aquest projecte, d’abast internacional, perquè ens ha semblat una manera molt senzilla i motivadora de treballar els objectius plantejats:

  • Donar a conéixer el concepte de fractal a través d’un exemple clàssic com és la catifa de Sierpinski
  • Familiarizar l’alumne amb la seva construcció, basada en la autosimilitud.
  • Desenvolupar el treball manual i visual.
  • Fomentar el treball cooperatiu i la interdependència positiva com a manera d’aconseguir una construcció de tamany important.
  • Educar en valors: solidaridat, respecte, igualtat, …

La tarda del dimarts, 10 de març, tots els nens i nenes de l’escola elaboraran la segona iteració dels fractals de manera totalment col·laborativa; i cada grup de vuit alumnes muntarà la tercera iteració de la catifa.

La tarda del dimecres, 11 de març, al terra del gimnàs, es procedirà al muntatge de la quarta i cinquena iteracions de la catifa; aconseguirem així una superfície fractal de vora vint-i-cinc metres quadrats.

La nostra col·laboració anirà després a l’organització del projecte, que vol arribar a una setena iteració al 2016 (per celebrar el centenari de la catifa), amb una superfície aproximada de 44m x 44m i amb la participació de més de 500 escoles d’arreu del món.

Des d’aquí us volem convidar a veure el resultat del nostre treball.

Si us ha agradat el tema i voleu més informació, visiteu la pàgina oficial del projecte de la Catifa de Sierpinski, que trobareu AQUÍ.

Veniu el dimecres a l’escola i admireu la Catifa de Sierpinski!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s