La dinàmica de treball a Educació Infantil, on les feines estan molt globalitzades i els aprenentatges giren al voltant d’un eix comú, permet el que s’anomena “treball per projectes”.
Els objectius d’aquesta metodologia són:
- Progressar en el coneixement de l’entorn físic i natural.
- Adquirir procediments que facilitin l’obtenció d’informació.
- Habituar-se a treballar experimentalment.
- Utilitzar la imaginació i la creativitat.
- Habituar-se a preguntar i donar opinions personals.
- Interessar-se en conèixer i intercanviar vivències i opinions.
- Adonar-se del seu propi progrés.
- Formular hipòtesis i extraure conclusions.
- Aplicar a noves situacions els conceptes i estratègies apresos.
A Educació Infantil es treballa de manera sistemàtica l’aprenentatge de la lecto-escriptura (“llenguatge verbal”) i les primeres aproximacions a la numeració i el càlcul (“llenguatge matemàtic”); i es treballa per projectes en la resta d’àrees.
Els Projectes responen a la necessitat de saber i a l’interès per aprendre. No és tan important el que s’aprèn (producte) com el camí que es fa (procés): fer-se preguntes, tenir curiositat, discriminar entre allò que sé i allò que m’agradaria aprendre, buscar informació de manera autònoma o amb l’ajut dels adults (pare, mare, mestres…), sintetitzar-la i comunicar-la, relacionar-la amb altres aprenentatges o amb vivències anteriors.
Els projectes impliquen una manera de fer que afavoreix la iniciativa i l’autonomia en el treball.
Considerem els projectes una bona manera de posar l’alumnat en situació d’aprenentatge de tot un procés i una recerca. El procés del projecte també afavoreix la implicació de la família i altres persones externes al grup classe. Un projecte neix dels interrogants que es plantegen els propis alumnes i a partir d’aquí es concreta la situació que cal resoldre.
Per fer-ho és imprescindible diferenciar entre allò que ja sap i allò que es necessita aprendre, pensar en les fonts on es pot obtenir informació, seleccionar-la i integrar-la amb els coneixements que ja tenim i, finalment, ser capaç de comunicar-la. De mica en mica els nens i nenes van prenent consciència d’aquest procés, que és el que els permetrà assolir nous coneixements, el que en diem “aprendre a aprendre”.